Czyli jeden z najzdrowszych pomysłów na „coś słodkiego”!
Ten obłędnie wyglądający deser to samo zdrowie. Podstawa to nasionka Chia (szałwii hiszpańskiej), które są naładowane witaminami i substancjami odżywczymi. „Chia” tłumaczone jest jako „siła”, gdyż już mała porcja nasion (ok 3 łyżeczki) dostarcza naszemu organizmowi 11g błonnika, 4g białka, 9g tłuszczu (z czego 5g to Omega-3), 18% zalecanego dziennego spożycia Wapnia, 30% ZDS Manganu, 30% ZDS Magnezu i 27% ZDS Fosforu. Oprócz tego Chia zawierają witaminy: B3, B1 i B2 oraz cynki i potas. Nasiona te są uprawiane ekologicznie, są naturalnie wolne od glutenu i nie są modyfikowane genetycznie. Chia bogate są w wysokiej jakości białko a prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika.
Ze względu na ich raczej jałowy smak można je dodawać do wszystkiego!
Ja proponuję wersję na słodko-kwaśno z mango i truskawkami:
Składniki:
- mango
- 1 mały jogurt naturalny (można go zastąpić jakimkolwiek mlekiem roślinnym)
- truskawki
- 3 łyżeczki nasion Chia
- orzechy nerkowca
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- nasionka zamocz w jogurcie lub mleku na 15 minut w osobnej miseczce
- na spodzie naczynia ułóż pokrojone mango – możesz też zrobić z mango mus
- następnie włóż do naczynia jogurt z Chia
- kolejną warstwę zrób z truskawek ułożonych dookoła naczynia oraz mango w samym środku
- całość posyp orzechami i wiórkami kokosowymi
- I GOTOWE!
SMACZNEGO życzy Karo