halawa2

Halawa – deser hinduski

15 stycznia 2016

Halawa to przepyszny hinduski deser, który pierwszy raz jadłam będąc jeszcze na kursie nauczycielskim. I powiem szczerze, że musiało minąć trochę czasu zanim się do niego przekonałam. Teraz go uwielbiam i bardzo często robię halawę u siebie w domu. Można go dowolnie modyfikować, dodawać bakalie i owoce – te świeże i suszone wg uznania. Poniżej najprostszy sposób na przygotowanie halawy.

Składniki na 2-3 porcje:

  1. Pół szklanki kaszy manny
  2. 1/3 szklanki cukru, można też zamiast cukru dodać miód lub syrop z agawy (jeśli ktoś lubi baaardzo słodkie to może być pół szklanki cukru)
  3. Garść rodzynek – mogą być również inne suszone owoce
  4. Banan lub starte jabłko – wg uznania
  5. Szklanka wody
  6. Szklanka mleka (lub dwie szklanki wody jeśli ktoś nie pije mleka)
  7. 1,5 łyżki masła
  8. Doprawić można cynamonem i kardamonem.

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztopić masło, wsypać do niego kaszkę i prażyć na mniejszym ogniu aż do uzyskania złotego koloru, na koniec prażenia dodać banana lub jabłko i podsmażyć jeszcze przez chwilę
  2. Wlać do kaszy wodę oraz mleko i intensywnie mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać cukier, przyprawy i suszone owoce i wszystko razem jeszcze chwilę pogotować.
  3. Halawa jest gotowa! Można ją jeść na ciepło lub przełożyć do gładkiej miseczki, poczekać aż ostygnie i wyłożyć na talerzyk aby uzyskać lepszy kształt. Są zwolennicy halawy na ciepło i są też tacy którzy jedzą ją tylko i wyłącznie na zimno – tak więc przekonaj się sam!

Smacznego!

21 stycznia 2016

karo

Nauczycielka jogi z Tychów, miłośniczka zdrowego stylu życia, jogi oraz spontanicznych przygód.

RELATED POSTS