chia3

Deser z Chia

29 stycznia 2016

Czyli jeden z najzdrowszych pomysłów na „coś słodkiego”!

Ten obłędnie wyglądający deser to samo zdrowie. Podstawa to nasionka Chia (szałwii hiszpańskiej), które są naładowane witaminami i substancjami odżywczymi. „Chia” tłumaczone jest jako „siła”, gdyż już mała porcja nasion (ok 3 łyżeczki) dostarcza naszemu organizmowi 11g błonnika, 4g białka, 9g tłuszczu (z czego 5g to Omega-3), 18% zalecanego dziennego spożycia Wapnia, 30% ZDS Manganu, 30% ZDS Magnezu i 27% ZDS Fosforu. Oprócz tego Chia zawierają witaminy: B3, B1 i B2 oraz cynki i potas. Nasiona te są uprawiane ekologicznie, są naturalnie wolne od glutenu i nie są modyfikowane genetycznie. Chia bogate są w wysokiej jakości białko a prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika.

Ze względu na ich raczej jałowy smak można je dodawać do wszystkiego!

Ja proponuję wersję na słodko-kwaśno z mango i truskawkami:

Składniki:

  • mango
  • 1 mały jogurt naturalny (można go zastąpić jakimkolwiek mlekiem roślinnym)
  • truskawki
  • 3 łyżeczki nasion Chia
  • orzechy nerkowca
  • orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • nasionka zamocz w jogurcie lub mleku na 15 minut w osobnej miseczce
  • na spodzie naczynia ułóż pokrojone mango – możesz też zrobić z mango mus
  • następnie włóż do naczynia jogurt z Chia
  • kolejną warstwę zrób z truskawek ułożonych dookoła naczynia oraz mango w samym środku
  • całość posyp orzechami i wiórkami kokosowymi
  • I GOTOWE!

SMACZNEGO życzy Karo

karo

Nauczycielka jogi z Tychów, miłośniczka zdrowego stylu życia, jogi oraz spontanicznych przygód.

RELATED POSTS