Jeśli chcesz zjeść pyszne, zdrowe i lekkie śniadanie to polecam owsiankę wg poniższego przepisu:
Składniki:
– płatki owsiane (na jedną porcję wystarczą 3 łyżki stołowe)
– mielone siemię lniane
– suszone figi
– suszone morele
– rodzynki
– wszelkie inne suszone owoce – wg uznania
– maliny, banan, ananas – wszelkie świeże owoce wg uznania i pory roku
– orzechy włoskie, słonecznik, pestki dyni itp.
– owoce goji
– kardamon mielony
– cynamon
Przygotowanie:
– płatki owsiane wraz z suszonymi owocami zamocz w garnku na całą noc (figi dodają słodyczy owsiance)
– rano gotuj owsiankę na małym ogniu (wody musi być tyle, żeby zasłoniła płatki owoce)
– kiedy płatki z owocami trochę się podduszą dodaj łyżkę mielonego siemienia lnianego, resztę dodatków (wg uznania – orzechy, owoce goji itp.), całość dobrze wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką)
– na końcu udekoruj owsiankę świeżymi owocami
– całość przypraw szczyptą kardamonu i cynamonu
Do owsianki polecam również świeżego grejpfruta lub sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.
Smacznego!