Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem bardzo dobrym sposobem na katar. Ponadto pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest bogata w krzemionkę, witaminę E i lecytynę. Kasza jaglana jest więc dobrodziejstwem dla wszystkich, a często o niej zapominamy.
Dlatego gorąco polecam poniższą pastę – do wszystkich rodzajów chleba, wafli ryżowych itp.
Składniki na średnią porcję:
– kasza jaglana – ok 100g
– pół słoika suszonych pomidorów w oliwie – ok 135g
– kilka kropel soku z cytryny
– pieprz, sól – wg uznania
– jeden ząbek czosnku
– 3 małe ogórki konserwowe
– 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek – można użyć również oliwy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
– kaszę ugotować i odstawić do ostudzenia
– pomidory, ogórki i czosnek pokroić w małe kawałeczki
– połączyć kaszę z warzywami, dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny
– wszystko razem zblenderować
P.S. Za pierwszym razem użyłam pomidorów zmieszanych z zielonymi oliwkami – lecz ta wersja jest jedynie dla osób które bardzo lubią oliwki wersja z samymi pomidorami jest o wiele bardziej wyrazista – ale gorąco polecam eksperymenty w kuchni!
Smacznego!
~Karo