pasta3

Pasta z kaszy i suszonych pomidorów

21 listopada 2015

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem bardzo dobrym sposobem na katar. Ponadto pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest bogata w krzemionkę, witaminę E i lecytynę. Kasza jaglana jest więc dobrodziejstwem dla wszystkich, a często o niej zapominamy.

Dlatego gorąco polecam poniższą pastę – do wszystkich rodzajów chleba, wafli ryżowych itp.

Składniki na średnią porcję:

– kasza jaglana – ok 100g

– pół słoika suszonych pomidorów w oliwie – ok 135g

– kilka kropel soku z cytryny

– pieprz, sól – wg uznania

– jeden ząbek czosnku

– 3 małe ogórki konserwowe

– 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek – można użyć również oliwy z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

– kaszę ugotować i odstawić do ostudzenia

– pomidory, ogórki i czosnek pokroić w małe kawałeczki

– połączyć kaszę z warzywami, dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny

– wszystko razem zblenderować

P.S. Za pierwszym razem użyłam pomidorów zmieszanych z zielonymi oliwkami – lecz ta wersja jest jedynie dla osób które bardzo lubią oliwki :) wersja z samymi pomidorami jest o wiele bardziej wyrazista – ale gorąco polecam eksperymenty w kuchni!

Smacznego!

~Karo

26 listopada 2015

karo

Nauczycielka jogi z Tychów, miłośniczka zdrowego stylu życia, jogi oraz spontanicznych przygód.

RELATED POSTS